fsa logoFöreningen Svenska Allmogefår

Svärdsjöfår

  

Snabbfakta

 

Ursprung

Familjen Barkas/Johansson, Svärdsjö, Dalarna.

Genbanksstart  

1999

Färger

Vanligen vit, men även svarta med vita tecken förekommer.

Ull

Ofta mycket finfibrig och mjuk. Så kallad ”tyskull” med hårt knuten pälslock är vanligast men även finull och ull av ryatyp förekommer.

Horn

Tackor kulliga, baggar kulliga eller med hornknappar.

Vikt

Tacka 40-60 kg, bagge 50-70 kg.

Mankhöjd

Tacka 55-65cm (medel 57cm), bagge något högre.

Antal lamm

Vanligtvis 1-2 lamm, 3 lamm förekommer.

Brunstperiod

Året runt men vanligen sensommar/höst.

 

svardsjofar g1316


G1672 ll


g 38

 

Genbanksansvarig

Fredrik Wassermeyer, 073-686 05 66, 
SMS:a gärna först så återkommer jag när jag har tid att prata.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  

Genbanks ansökan 
kan skannas in och mejlas till
   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.    
Eller postas till:
   Fredrik Wassermeyer 
   Orleka Skattegården 5 
   522 94 Tidaholm

 

 

Svärdsjöfåren har sitt ursprung från Svärdsjö i Dalarna och fram till i början av 1950-talet hade alla gårdar i byn och grannbyn Bengtsheden just denna typ av får. Fåren hölls tillsammans på samma fäbod om somrarna. 

På gården Barkas i Hillerboda Svärdsjö hos Anna-Britta och Erland Johansson har dessa små får alltid funnits. Gården har varit i släkten sedan 1600-talet. Anna-Brittas mormor beredde skinnen och sydde skinntröjor, korta kvinnotröjor utan bräm, och ullen spanns till stickgarn. Man har alltid använt egna baggar, men försökte ta bagglamm från olika tackor för att sprida generna.

Svärdsjöfåren är småvuxna, tackorna väger ca 40-60 kg och baggarna väger 50-70 kg. Mankhöjden är i medeltal 57 cm hos tackor och 63 cm hos baggar. Tackorna får oftast tvillingar men även enfödda lamm och trillingar förekommer. De kan lamma året om, ibland till och med flera gånger om året. 

Fåren är oftast vita, ibland med mörka fläckar i ansikte och på öronen, men även svarta får med vita tecken förekommer. Både tackor och baggar är vanligtvis kulliga men ibland förekommer små horn hos baggarna. Färgade får och baggar med horn har tidigare sedan gammalt alltid gallrats bort.

Ullen är så kallad "tyskull" som är knollrig, småkrusig, mycket mjuk och finfibrig. Den passar utmärkt till olika sorters finare handarbete. Svansen är kort, spetsig och ullfri.

Svärdsjöfåren är mycket effektiva och duktiga betesdjur samt har en utpräglad flockkänsla vilket tidigare behövdes på fäbodarna men som nu gör fåren till bra hushållsfår. 

Svärdsjöfåren bevaras i genbank av Föreningen Svenska Allmogefår sedan 1997.